Regelmatig gestelde vragen

Algemeen

De World Scout Moot 2025 is van 25 juli tot en met 3 augustus 2025. Let op, je dient als IST'er of deelnemer al een paar dagen eerder in Lissabon te zijn. Hou hier rekening mee in je reisplanning.

De World Scout Moot wordt gehouden in Portugal. De openingsceremonie is in Lissabon op 25 juli, de sluitingsceremonie is in Porto op 3 augustus.

Ja, deze vind je hier

Je kunt je vraag mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Daar lees je alles over op de pagina Aanmelden

Ja. Om in Portugal herkenbaar aanwezig te zijn komt er een kledingpakket. Wat er precies in zit horen jullie later.

Ja, alle leden van het Nederlands Contingent moeten een VOG hebben die geldig is tot ten minste 1 november 2025 (dus tot na de reünie van het Nederlands Contingent).

De VOG's die je voor Scouting aanvraagt zijn centraal geregistreerd in SOL. Wanneer je een geldige VOG hebt voor je eigen groep hoef je waarschijnlijk geen nieuwe VOG voor de World Scout Moot aan te vragen. Als je een VOG moet aanvragen krijg je vanzelf een bericht in de mail van het landelijk team VOG van Scouting Nederland. Wanneer je de stappen in de mail volgt en de VOG aanvraagt, wordt deze automatisch geregistreerd. Als je geen mail krijgt kun je ervan uit gaan dat er een geldige VOG in SOL is geregistreerd en hoef je niets te doen. Het CMT neemt contact met je op mochten er zaken niet in orde zijn.

Een aanvullende zorg- of reisverzekering moet je zelf afsluiten, dit wordt niet gedaan door het Nederlands Contingent of door Scouting Nederland.

Deze zijn te bekijken op de Downloads pagina. Mocht er een nieuwe versie komen werken we deze daar automatisch bij.

Voorbereidings activiteiten

De World Scout Moot heeft drie voorbereidingsmomenten, een Kick-off en twee voorbereidingsweekenden. Na de World Scout Moot wordt ook een reünie georganiseerd met het Nederlands Contingent. De voorbereidingsactiviteiten staan al vast op de volgende data:

  • zondag 10 november 2024 – Kick-off
  • 7, 8, 9 februari 2025 – Voorbereidingsweekend 1
  • 16, 17, 18 mei 2025 – Voorbereidingsweekend 2

 

We verwachten van de deelnemers dat zij een actieve bijdrage leveren aan de voorbereidingsmomenten door zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Het kan voor komen dat je niet het hele weekend aanwezig kunt zijn. Belangrijk hierin is: laat ons weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. wanneer je wel/niet aanwezig bent.

Deelnemers

De World Scout Moot begint op 25 juli met een openingsceremonie met alle deelnemers in Lisboa, de Portugese manier om Lissabon te zeggen. Daarna vertrekken de deelnemers in internationale patrols, afhankelijk van hun voorkeuren, naar diverse kampen door heel Portugal. Dit deel van de World Scout Moot is de 'Portugal Deep Dive'. De 'Portugal Deep Dive' zal bestaan uit honderd kleine kampen, genaamd Paths. Het tweede deel heet Main Camp en vindt plaats op het Buçaquinho Regional Scout Centre, een Scout Centre ten zuiden van de stad Porto. De sluitingsceremonie is op 3 augustus in Porto.

Het maximale aantal deelnemers en/of IST'ers is op dit moment nog niet bekend. Daarom openen we nu de aanmeldingen en zullen we loten als blijkt dat er meer aanmeldingen zijn dan het maximum aantal plekken.

De World Scout Moot is een internationaal evenement voor roverscouts en leiding. Alleen als je geboren bent tussen 26 juli 1999 en 25 juli 2007 kun je als deelnemer naar de World Scout Moot in Portugal. Ben je voor 26 juli 1999 geboren? Dan kun je je aanmelder als IST’er.

Programma Portugal

Het programma van de World Scout Moot 2025 is grofweg opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is de Portugal Deep Dive en duurt van 26 juli tot 29 juli. Het tweede gedeelde is het Main Camp en is van 31 juli tot 2 augustus. 30 Juli is de reisdag van het Path naar het Main Camp.

Van alles! Paths kunnen zeer divers zijn. De thema's van de Path's zijn: natuur & avontuur, leven & spiritualiteit, cultuur & kunst of maatschappij & politiek. Sommigen deelnemers zullen bijvoorbeeld op avontuur gaan in de Portugese natuur terwijl anderen in een stad blijven en leren over de Portugese cultuur. Elk thema komt terug, maar de nadruk van het thema verschilt per Path.

Nee, je zal het World Scout Moot avontuur vooral beleven met je patrol en tribe. Een patrol bestaat uit zo'n 10 internationale scouts met verschillende leeftijden. Een groep van 4 tot 5 partols samen vormt één tribe. Op het Main Camp zul je de rest van het Nederlandse Contingent weer tegenkomen.

Ja, je kunt je samen met één andere Nederlandse deelnemer (jouw buddy) opgeven voor een Patrol. Dit hoeft niet.

Nee, er kunnen maximaal twee deelnemers uit één contingent in een Patrol ingedeeld worden. Dit is namelijk een van de dingen die de Moot zo’n leuk en bijzonder evenement maakt.

Hiervoor zijn we afhankelijk van de informatie die de Portugese organisatie met ons deelt. Op dit moment zijn de Paths nog niet bekend. Zodra wij hier meer informatie over hebben, zullen wij dat met jullie delen. Hou hiervoor de website en de nieuwbrieven in de gaten.

Het vervoer van het Path naar het Main Camp zal worden georganiseerd door de Portugese organisatie.

Het Main Camp vindt plaats op het Buçaquinho Regional Scout Centre, een Scout Centre ten zuiden van de stad Porto.

Dat hangt sterk af van welk Path je gaat doen en op welke plek je precies zit. In Portugal zijn de verbindingen in bewoond gebied over het algemeen goed. In dunbevolkte en bergachtige gebieden kan het zo zijn dat je geen bereik hebt. De ervaring van voorgaande World Scout Moot´s en andere internationale evenementen is dat er op het Main Camp meestal wel een WiFi verbinding is, de snelheid hiervan wisselt sterk en je hebt niet altijd bereik op het hele terrein.

Dit zal gedeeltelijk afhankelijk zijn van het Path dat je gaat doen, omdat de Paths nog niet bekend zijn kunnen we hier verder ook nog geen uitsluitsel over geven.

Ja, je moet je eigen tent meenemen. Je kunt wel samen met jouw buddy of iemand anders uit jouw Patrol afspreken om een tent te delen. Ook is het mogelijk om een tent te huren via de Portugese organisatie. Meer informatie hierover of de kosten ervan zijn nog niet bekend.

IST

De aanmelding opent tegelijk met de aanmelding voor de deelnemers, begin juli. Meer over het aanmelden vind je op deze pagina: Aanmelden

Je ondersteunt de organisatie van het Nederlands Contingent in de voor bereidingen op de Moot. Bijvoorbeeld tijdens de voorbereidingsweekenden. Tijdens de Moot zul je de Portugese organisatie ondersteunen. Dit kan in de vorm van zeer uiteenlopende klussen zijn (denk hierbij aan opbouw, ondersteuning bij programma's, EHBO etc), hierover volgt later meer info.

Ja, als je geboren bent vóór 26 juli 1999 kun je mee als IST’er.

Financiën

De deelnemersbijdrage is € 1280,- euro per deelnemer. De bijdrage voor IST'ers is € €1015,- euro per IST'er.

Hiervoor verwijzen we je graag naar de pagina over de Financiën.

De betaling van de World Scout Moot doe je in termijnen. Op de pagina over de Financiën zie je de verschillende termijnen voor de betaling.

Naast de deelnemersbijdrage moet je zelf nog rekening houden met een aantal extra kosten die je maakt. De reis naar en van Portugal is niet inbegrepen en je reis naar de voorbereidingsactiviteiten ook niet. Ook een eventuele voor- en nareis is niet bij de prijs inbegrepen en plan je zelf of met een aantal andere leden van het Nederlands Contingent. Daarnaast zullen er tijdens Main Camp internationale foodhouses op het terrein zijn waar je een drankje of een snack kan kopen. De basismaaltijden zijn wel inbegrepen in de kampprijs.